27-09-2023

Андрій Карауш: «Наш шлях до ЄС буде прокладений, в тому числі, через індустріальні парки»

Українці сьогодні стоять перед вибором: стати сировинною базою або ж будувати індустріальну країну, де виробляють товари з високою доданою вартістю.

Про це говорили учасники наради щодо створення індустріальних парків на Рівненщині та перспектив, які це відкриває для регіону.

У розмові взяли участь голови обласної ради та ОВА, народні депутати, фахівці Міністерства економіки, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, керівники громад та представники бізнесу.

- Шлях України до Євросоюзу пролягає, зокрема, й через індустріальні парки. Тому Рівненщина готова розвивати цей напрямок. Створюючи максимально сприятливі умови для бізнесу, який готовий розміщувати тут свої виробництва, ми автоматично вкладаємо в розвиток своєї економіки. В перспективі це означає наповнення місцевих бюджетів, робочі місця, розвиток супутнього бізнесу та інфраструктури, розвиток громад загалом, - переконаний голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Під час зустрічі презентували досвід створення двох приватних індустріальних парків: приватного ІП «Кроноспан Рівне» в селі Городок Рівненського району та еко-індустріального парку «HEMPY UA» в селі Привільне на Дубенщині.

Наразі в області працюють над створенням ще кількох таких майданчиків, зокрема, на території Великоомелянської та Дубенської ТГ. 

Загалом же, в Україні сьогодні зареєстровано 65 індустріальних парків. Однак багато з них існують тільки на папері і не відповідають вимогам. Тому цей реєстр переглянуть.

У той же час, у Комітеті ВРУ з питань економічного розвитку переконані, кожен регіон має нарощувати цю кількість, якщо хоче бути цікавим для інвесторів.

Зі свого боку, держава передбачає для ІП низку стимулів: фіскальних та фінансових.

З фіскальних:

звільнення від імпортного ПДВ та імпортного мита на обладнання,

звільнення від податку на прибуток на 10 років (за умови реінвестування),

громади мають право звільняти ІП від податку на землю.

Фінансові стимули передбачають різні види компенсацій та дотацій з бюджету, підведення інфраструктури та мереж до ІП.

Так, в проєкті бюджету на 2024 рік передбачено 1 млрд грн саме на розвиток інфраструктури ІП.

Крім того, внесено зміни в урядову постанову №590, відповідно до яких громади отримали право фінансувати проєктування та побудову інженерних мереж для ІП.

Також внесено зміни до законодавста, яке регулює функціонування операторів малих систем розподілу для індустріальних парків. Йдеться про приватних інвесторів, які готові будувати енергетичну інфраструктуру там, де її немає, з подальшим підключенням ІП до загальних електро-, газо- та водомереж.

У перспективі в Україні планують створити Офіс індустріальних парків та онлайн-карту ІП з детальною характеристикою таких промислових майданчиків. Ці ресурси, на думку фахівців, допоможуть громадам та потенційним інвесторам знайти одне одного.