25-07-2024

Американець українського походження вчить поранених бійців ходити заново

Богдан Бойко – фізіотерапевт зі США. Уперше приїхав до Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни у 2023 році, щоб проводити реабілітацію наших захисників. Чоловік має українське коріння. Його родина виїхала зі Львова у роки Другої світової війни. Про це він розповів кореспонденту Суспільного. Незважаючи на те, що народився за кордоном, чоловік все одно почувається українцем.

- Відколи в Україні розпочалася повномасштабна війна, я не міг сидіти вдома і просто спостерігати,  що тут діється. Тому минулого року я вперше приїхав до госпіталю і пропрацював тут чотири місяці. Наразі це вже другий мій візит, - зауважив Богдан Бойко.

Свої заняття лікар проводить щодня, зокрема, і в басейні. Одночасно працює з групою від 5 до7 захисників. Адже, каже, у воді пацієнту з травмою спини легше втримати всю свою вагу і виконувати необхідні вправи для відновлення ходи.

Як розповідають самі бійці, вже через два місяці таких інтенсивних тренувань людина, яка навіть не могла самотужки встати з ліжка, уже пересувається на візку і навіть пробує робити перші самостійні кроки. Звісно, не без допомоги інших фахівців-реабілітологів, які працюють у госпіталі.

Наразі Богдан Бойко повернувся до США. Однак у планах лікаря наступної весни знову приїхати на Рівненщину, щоб упродовж кількох місяців допомагати військовим зі спинно-мозковими травмами знову стати на ноги.