05-07-2024

Академічні ліцеї та профільні коледжі: якою буде старша школа через кілька років

У Рівному обговорили реформу профільної середньої освіти. Громадське обговорення на цю тему організувало Міністерство освіти і науки України разом з іноземними партнерами та профільним департаментом РОДА. На захід запросили керівників територіальних громад та фахівців, які відповідають за розвиток освіти на місцях.

Рівненщина вже пройшла два етапи реформи системи загальної середьої освіти, до якої залучені 542 заклади та 1724 класи. Системою НУШ сьогодні охоплено 99 тис. учнів, яких навчає понад 18 тис. педагогів. Такі цифри називають в департаменті освіти і науки РОДА.

Наразі область зайшла у третій етап реформи, яка стосується старшої школи. Що це передбачає?

Навчання у старшій школі триватиме не два, а три роки. Тобто, після дев'ятого класу діти матимуть вибір: продовжити навчання в академічному ліцеї з подальшим вступом у виш, чи обрати професійний напрямок, а саме - навчання в профільному коледжі. За попередніми прогнозами фахівців, на Рівненщині функціонуватимуть 86 таких закладів профільної середньої освіти. Загалом же, у 2030 році майже 1,2 млн дітей будуть навчатися в академічних ліцеях та профільних коледжах. 

- Професійний напрямок - це коли дитина, здобуваючи базову освіту, паралельно здобуває і професію. Це так званий швидкий вихід на ринок, - пояснив директор департаменту освіти і науки ОДА Петро Коржевський. 

Варто зауважити, що Рівненщина - один з регіонів, де МОН апробовує ці зміни в партнерстві зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE. Тому на рівні області вже давно працюють над формуванням нової мережі закладів загальної середньої освіти, враховуючи особливості кожної з 64 громад. 

- Рівненська обласна рада спільно з облдержадміністрацією та її профільним департаментом провели не одну нараду, щоб визначити бачення нової мережі закладів загальної середньої освіти. Ключовим у цьому є спроможність громад мати такі заклади і прагнення підвищити якість надання освіти, зокрема, в сільські місцевості. Щоб кожна дитина мала доступ до якісних знань і можливостей обрати майбутню професію, - наголосив заступник голови обласної ради Віталій Ундір.

Крім того, в обласній раді переконані, що обласні санаторні школи також мають увійти до нової мережі закладів освіти. Тому вже прийняли низку відповідних рішень.