21-02-2023

Адмінпослуги в період війни: в облраді провели семінар для працівників ЦНАПів

У Рівненській обласній раді відбувся семінар-навчання для керівників та адміністраторів ЦНАПів області за участі фахівців тергромад та центрального ЦНАП у Києві. Загалом до заходу долучилися понад  50 учасників.

Відкрили навчання голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк. 

Особливості роботи центрів надання адміністративних послуг в умовах воєнного часу та інші актуальні питання обговорювали спільно з головою Всеукраїнської асоціації ЦНАП Наталією Шамрай. Вона наголосила, що за рік війни робота ЦНАПів в Україні не просто не зупинилася, система навпаки - продовжує розвиватися. ЦНАПи, які функціонували в містах, котрі знищив ворог, переїхали в інші, зокрема, й у Рівне. Тут працює ЦНАП з Кремінної.

Загалом же на Рівненщині діє 45 центрів надання адміністративних послуг, організовано понад 30 віддалених робочих місць в громадах. Незважаючи на війну, в області відкривають нові ЦНАПи. А їхні фахівці, відповідно, надають і нові послуги: допомага ВПО, ререєстрація місця проживання та інші послуги, які з’явилися через війну.

З початку воєнного стану у ЦНАПах особливо затребувані паспортні послуги. Також громадяни активно користуються можливістю отримати від держави компенсацію за тимчасове розміщення вимушено переміщених осіб, яким вони надали прихисток.

Під час семінару обговорили й інші питання. До прикладу, як замовити послуги для людей з інвалідністю та як зробити ЦНАПи доступними для таких категорій осіб; проблемні питання щодо надання послуг з державної реєстрації нерухомого майна, юридичних та фізичних осіб-підприємців.