20-05-2024

Адмінпослуги в період війни: в облраді провели навчання для працівників ЦНАПів

У Рівненській обласній раді відбувся семінар-навчання для керівників ЦНАПів області за участі фахівців тергромад та центрального ЦНАП у Києві. Загалом до заходу долучилися понад  40 учасників.

Така зустріч відбувається не вперше. Як і минулоріч, темою обговорень стали питання надання адміністративних послуг  в умовах воєнного часу.

Заступник голови Рівненської ОДА Олександр Терещенко розповів, що на Рівненщині функціонує 49 ЦНАПів, 81 віддалених робочих місць та 2 територіальні підрозділи.  Він зазначив, що 9 ЦНАПів утворилося під час війни.

Окрім того, 6 ЦНАПів перетворились на «Дія.Центри», тобто відвідувачі можуть тут отримати адміністративні послуги, консультації щодо онлайн-послуг  в одному місці без черг і зайвих довідок. Такий статус надається лише тим, хто відповідає 12-м критеріям якості: зручний, швидкий, сучасний, безбар’єрний, простий, людяний, надійний, досконалий, доступний, прозорий, привітний та дієвий.

Завдяки співпраці з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) у 12 ЦНАПів передані «Мобільні кейси».  Це означає, що за допомогою сучасної портативної техніки (планшет, камера, сканер та інше технічне оснащення)  працівник ЦНАПу може надавати послуги за місцем перебування клієнта.  

Продовжуються розвиватись також послуги з оформлення та видачі різного роду документів. Наразі в громадах працюють 19 комплексів біометричного обладнання для оформлення та видачі паспортів та 8  комплексів для видачі водійських посвідчень.

Впродовж 1 кварталу фахівці надали майже 250 тис. послуг і їх перелік  постійно збільшується.

Днями запрацювала нова послуга  з оновлення даних військовозобов’язаних. Адміністратори пройшли навчання та отримали інструкції і відповіді на найпоширеніші запитання.

Під час семінару обговорили й інші питання. Наталія Ткач з ЦНАПу м.Києва поділилась досвідом роботи з надання послуг ветеранам та членам їх сімей, та розповіла який комплекс послуг надають цій категорії громадян.

Обговорили також зміни, які стосуватимуться  ЗУ «Про адміністративну процедуру», оскільки Верховна Рада підтримала законопроект, що передбачає змін до багатьох законодавчих актів, які регулюють адміністративні правовідносини.