17-07-2024

800 тис доларів на інноваційні методи лікування складних спінальних травм отримає госпіталь на Рівненщині від американських партнерів

Вже з 1 жовтня на базі КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» Рівненської обласної ради стартують клінічні дослідження неінвазивної стимуляції спинного мозку. Їхніми учасниками стануть українські ветерани та цивільні, які отримали травми спинного мозку внаслідок війни.

Це стало можливим завдяки співпраці госпіталю з Університетом Британської Колумбії (м.Ванкувер, Канада) та іншими міжнародними організаціями.

Як розповів начальник госпіталю Андрій Бурачик, майбутнє клінічне дослідження має на меті визначити терапевничну цінність і вплив неінвазивної стимуляції спинного мозку на низку органів. Зокрема, функції кишково-шлункового тракту, роботу сечовивідної системи та статеве здоров’я пацієнтів зі складними спінальними травмами.

Над проєктом працюватиме спільна команда спеціалістів Університетом Британської Колумбії та обласного госпіталю. Це лікарі фізичної реабілітації, урологи, неврологи, фізичні терапевти та ерготерапевти, медсести, психологи та біомедичні інженери.

Для проведення досліджень американська компанія SpineX дарує обласному госпіталю два апарати. І саме наш госпіталь стане першим, де таке обладнання використовуватимуть для стимуляції та відновлення функцій спинного мозку, - наголосив Андрій Бурачик.

Фінансову підтримку наукового проєкту та клінічних випробувань в розмірі 800 тис доларів на найближчі три роки здійснює Міністерство Оборони США.

Серед партнерів - Фонд Крейга Нільсена.

Зауважимо, що перші перемовини про реалізацію такої ініціативи відбулися під час візиту керівника госпіталя Андрія Бурачика до США. Зокрема, професійні контакти з професором фізичної медицини та реабілітації, доктором Андрієм Красюковим з Університету Британської Колумбії. На сьогодні наш госпівталь вже отримав всі необхідні дозволи в США для проведення таких клінічних досліджень.