04-03-2020

700 тисяч гривень на розвиток молочного скотарства

Саме стільки в обласному бюджеті планується закласти на часткове відшкодування  вартості придбаних установок індивідуального доїння в рамках реалізації Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу  Рівненської області на 2018 - 2022 роки.

Таку підтримку в розмірі 70 відсотків вартості надаватимуть фізичним особам, які утримують 3 і більше корів, але не більше 7 тисяч гривень за одну установку. Так обласна влада планує допомогти 101 фермеру.

Це стане можливим, якщо відповідні зміни до обласної програми затвердять депутати обласної ради на найближчій сесії. Поки ж їх обговорили під час засідання постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села під головуванням Світлани Богатирчук-Кривко.

Загальний обсяг коштів, який цьогоріч планується освоїти в рамках реалізації даної Програми складає 1 млн. 206 тис. грн. Окрім підтримки приватних фермерів, які утримують невелику кількість ВРХ, закладаються суми і на інші видатки.

Зокрема, 406 тис.грн.  – на підтримку органічного виробництва (зокрема, на компенсацію витрат сільгоспвиробникам за проведення сертифікації з органічного виробництва і переробки; на відшкодування витрат пов'язаних із здійсненням заходів з агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення;  на пропагування розвитку органічного виробництва, інформаційно-консультаційне забезпечення суб'єктів господарювання з питань виробництва органічної продукції).

100 тис. грн. планується виділити на підтримку сільськогосподарської дорадчої діяльності. Це консультативна робота, яку сільгоспвиробникам та селянам надають фахівці різних галузей з питань запровадження у виробництво сучасних досягнень науки, техніки та технологій, консультування з питань менеджменту, маркетингу тощо. 

Також депутати профільної комісії обговорили та рекомендували винести на розгляд сесії зміни до Програми підтримки фермерських господарств Рівненської області на 2016 – 2020 рокиВідповідно до проекту рішення, пропонується включити до переліку суб’єктів господарювання, яким можуть надаватися кредити на розвиток бізнесу, сімейні ферми, які не мають статусу юридичної особи. Водночас, затверджується і Порядок надання та використання кредитів для підтримки таких фермерських господарств.