29-01-2024

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

Сьогодні ми вшановуємо 106-ту річницю бою під Крутами, який став символом героїзму та самопожертви українців в боротьбі за незалежність.

Вранці 29 січня 1918 року відбулось збройне зіткнення на залізничній станції біля села Крути, яка розташовувалася на 130-му кілометрі від Києва. Невеликий загін з боку юної Української Народної Республіки (близько 600 чоловік) і червона армія радянської росії, яка значно перевищувала числом, бойовим потенціалом та досвідом.  

Бій тривав близько 5-ти годин і завершився великими втратами для більшовиків. Українським бійцям вдалося на кілька днів зупинити просування більшовицьких військ до столиці.

Це дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу. Цим документом Україна визнавалась самостійною державою з західним кордоном, що існував між Австро-Угорщиною й Росією до 1914 року. Холмщина і Підляшшя відходили до України.

 - 106 років тому, українські студенти здійснили справжній подвиг! Вони ціною власного життя зупинили наступ більшовиків. На жаль, через стільки років ми знову ведемо боротьбу проти одвічного ворога - російської федерації. Ми знову ведемо бій за свободу! - написав на своїй сторінці у фейсбук голова РОР  Андрій Карауш.