27-01-2023

"“Жертв розстрілу в Сосонках нашвидкуруч засипали землею. Згідно з задумом убивць, ніхто не мав знати того, що сталося в цьому місці – колись мальовничому лісі, куди рівненських школярів водили на цілоденні прогулянки вчителі...”

Це уривок зі спогадів очевидців – про факт страти євреїв у Рівному. Але Голокост прийшов у кожну область радянської України, до кожної єврейської родини. Загалом, лише в Україні, жертвами нацистів стали півтора мільйона євреїв: Бабин Яр у Києві – більше 100 000, Богданівка, що на Одещині, – понад 40 000, Дрогобицький Яр на Харківщині - майже 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник, Одеської області – майже 18 000, урочище Сосонки у Рівному – понад 17 000 убитих...

27 січня українці, разом з усім світом, вшановують пам’ять жертв Голокосту - однієї з найкривавіших сторінок Другої світової війни. Тоді нацистський режим знищував людей лише за етнічну приналежність. Сьогодні — режим путіна робить те саме в незалежній і суверенній Україні — здійснює геноцид мирних українців. 

Голокост — чергове нагадування прогресивному людству, що країни-послідовниці терористичних режимів мають бути і будуть покарані. Адже найвища цінність — це людське життя!

Пам’ятаємо уроки історії і недопустимо повторення!"

 

Голова Рівненської обласної ради    Андрій Карауш