31-08-2022

100 відсотків спецшкіл Рівненщини готові до навчання офлайн

З 18 по 29 серпня на Рівненщині тривала інспекція закладів загальної середньої освіти в частині готовності до нового 2022-2023 навчального року. Йдеться про ліцеї, спеціальні та санаторні школи, а також реабілітаційні центри Рівненської обласної ради. Загалом, перевірили 19 закладів.

До інспекційної комісії увійшли представники обласної ради, департаменту освіти і науки облдержадміністрації, фахівці ДСНС та інших служб. Цьогоріч головну увагу вони звертали на наявність безпекових умов для перебування учнів під час повітряних тривог.

Як розповів перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, за висновками фахівців ДСНС, усім закладам дозволено розпочати навчальний процес у звичному режимі. Адже в більшості з них обладнані відповідні укриття безпосередньо в приміщеннях чи на території.

- Хочу віддати належне керівникам наших обласних ліцеїв, санаторних та спеціальних шкіл за те, що в найкоротші строки підготували спеціальні приміщення, де учні та вчителі зможуть безпечно перебути загрозу. Система вентиляції, вбиральні, запаси води та медикаментів – це мінімальний необхідний перелік вимог, якого всі дотрималися, - зауважив Сергій Свисталюк.

За словами Сергія Свисталюка, всі заклади зробили ремонти в приміщеннях сховищ або ж завершують такі роботи. Більшість створили умови для навчання в укритті.

Ті ж школи, де за нормами не можуть розмістити всіх, кого необхідно, домовляються з місцевою владою, яка надає необхідне приміщення під укриття. Так, як, наприклад, для Клеванської спеціальної школи №1, яка поки єдина навчатиметься у змішаному форматі.

Як розповіла голова постійної комісії з питань гуманітарної політики обласної ради Алла Черній, яка також брала участь в інспектуванні, всі педагогічні колективи пройшли відповідний інструктаж щодо оперативного переміщення вихованців в укриття в разі загрози. Особливу увагу приділили тим спеціальним закладам, де навчаються діти з різними нозологіями.

Якщо говорити безпосередньо про навчальний процес, то, за словами Алли Черній, абсолютно всі готові до проведення уроків за системою НУШ, налагоджена робота реабілітологів, надання медичної та домедичної допомоги. Заклади готові приймати дітей в кімнатах відпочинку та дозвілля. Харчоблоки та спальні корпуси також належно облаштовані.

- На сьогодні майже вирішено питання щодо залучення до навчання тих діток, які свого часу виїхали за кордон. Частина з них планує повернулися в Україну, а хтось уже виявив бажання долучитися до навчання у своєму закладі в режимі онлайн, - зауважила Алла Черній.