09-05-2024

В області триває перевірка церков та монастирів, що є пам'ятками національного значення

На Рівненщині триває робота комісії Міністерства культури та інформаційної політики України з перевірки стану збереження культових споруд, що є пам’ятками національного значення.

Триватиме перевірка до 30 червня, а її результати детально проаналізують та передадуть до міністерства.

До складу комісії увійшли урядовці, правоохоронці, представники профільних міністерств, у тому числі обласної ради та адміністрації.

Такого роду перевірку розпочали вперше за 40 років.

Як проінформували в управлінні культури та туризму РОДА, за три дні роботи, комісія обстежила Свято-Троїцький чоловічий монастир у Межирічах, Свято-Троїцький жіночий монастир, Свято-Миколаївську церкву і костел Святого Антонія в Корці, Свято-Покровську церкву в селі Світанок, церкву Святих апостолів Петра і Павла та костел Святого Антонія у Великих Межирічах. Під час перевірки складається акт технічного стану, в якому описуються предмети та стан їхнього збереження.

На черзі - інвентаризація культових споруд в Рівненському та Дубенському районах.  

Довідково. На території Рівненської області  163 пам'ятки місцевого значення та 44 – національного.  Охорона об'єктів культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування.  

На фото - Свято-Успенська церква у Рівному, якій майже 270 років.

Вона у переліку пам'яток, які обстежать