17-05-2024

В медичній академії проходить Всеукраїнська науково-практична конференція з надання медичної допомоги

На Рівненщині триває IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання клініки, діагностики, лікування на різних рівнях надання медичної допомоги».

Проходить вона на базі Рівненської медичної академії. Частина учасників беруть участь наживо, інші долучились онлайн. Загалом захід зібрав 1300 осіб.  

Темою перших обговорень стала реалізація третього етапу медичної реформи в Україні, а саме розвиток спроможної мережі закладів охорони здоров’я в Рівненській області.

Як пояснив директор Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА  Олег Вівсяник, спроможна мережа формується для надання пацієнтам саме невідкладної медичної допомоги та формування якісного маршруту пацієнта (куди доставлятиме хворого екстренна медична допомога).

До спроможної мережі входить вся первинна медико-санітарна ланка, екстренна медична допомога та заклади охорони здоров’я зі стаціонаром: надкластерні  лікувально-профілактичні заклади, кластерні та лікувальні установи загального профілю.  

Наразі в області 7 надкластерних закладів, 7 - кластерних, 15 лікувальних установ загального профілю та 38 центрів надання первинноої медичної допомоги. 

Низка загальних лікарень знаходяться поза спроможною мережею, але вони законтрактовані і будуть продовжувати працювати і отримувати кошти від Національної служби здоров’я України залежно від кількості наданих послуг.

Лікування найпростіших захворювань будуть проводити в загальних лікарнях, які знаходяться якомога ближче до пацієнта. Кластерні лікарні надаватимуть спеціалізовану медичну допомогу, а надкластерні  - високоспеціалізовану медичну допомогу.

Під час панельної дискусії очільники лікарень поділились проблемами з якими стикнулись заклади охорони здоров'я в ході реалізації реформи, своїми баченнями та планами розвитку в майбутньому.