03-05-2024

У Рівному відзначили 10 річницю полку «Азов»

«Буде довіку стояти праведне місто Марії, доки над гордим Азовом сонце встає!..»

Це рядки з пісні «Місто Марії» українського гурту «Океан Ельзи», яка вперше прозвучала в кінці квітня 2022 року і яку музиканти присвятили подвигу захисників Маріуполя. Серед тих, хто тоді боронив місто від російських окупантів, були бійці полку «Азов». Пліч о пліч з бійцями Нацгвардії, Нацполіції, ЗСУ, тероборони, вони відбивали наступ ворога. Під час боїв за Маріуполь загинули щонайменше 300 «азовців».

Серед них і рівняни, випускники Рівненського ліцею №12:

22-річний сержант Костянтин Друзь (позивний «Ейс») загинув під час оброни Маріуполя та «Азовсталі», Почесний громадянин міста Рівне, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно),  

25-річний старший солдат Віталій Семчук (позивний «Рут»), удостоєний президентської відзнаки за участь в АТО, нагрудним знаком МВС за взірцеву службу. Загинув, обороняючи місто Маріуполь. Почесний громадянин міста Рівне, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Другий рік поспіль на Театральній площі - біля муралу «Пам’яті рівненських бійців полку «Азов» відбувається захід, учасники якого вшановують «азовців», які продовжують стояти на полі бою, і тих, хто на жаль, втратив за Україну своє життя.

Саме у травні 2014-го був створений легендарний батальйон «Азов». У червні «азовці» звільнили Маріуполь від росіян і вже до липня взяли під повний контроль узбережжя Азовського моря в Донецькій області. Ці перемоги принесли їм бойову славу та повагу суспільства. І викликали ненависть та страх у ворога. Восени 2014-го батальйон був переформований на полк.

З лютого 2022 року «азовці» б’ються на найгарячіших напрямках російсько-української війни: оборона Маріуполя, бої за Бахмут... Незламні, нестримні, нескорені, ті, хто за життя стали легендою, - так кажуть про бійців полку «Азов».

З нагоди 10 річниці створення легендарного підрозділу керівники Рівного та області, рідні «азовців», бойові побратими вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до муралу рівнян, чиї імена назавжди вписані в історію полку «Азов».