24-04-2024

Рівненщина вийшла в лідери за кількістю укладених договорів міжмуніципального співробітництва

Ще на початку 2024 року наша область була четвертою. Наразі ж за кількістю договорів, а їх на сьогодні підписано 59, Рівненщина випередила Полтавщину (57) та Дніпропетровщину (56) і очолила рейтинг регіонів, де підписано понад півсотні міжмуніципальних угод. Загалом за понад три роки в Україні зареєстрували 467 договорів міжмуніципального співробітництва.

Як пояснив на своєму Telegram-каналі голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, такі угоди можна назвати економічно вигідною дружбою між територіальними громадами. В кінцевому результаті від цієї дружби виграють жителі, які й користуються послугами. Найчастіша співпраця — це спільне утримання установ. На Рівненщині лідерами є Володимирецька та Дубенська громади, які мають більше десятка таких угод.

Рівненська обласна рада всіляко сприяє цьому процесу. Так, минулої осені спільно з ПРООН для представників тергромад провели навчання і процес активізувався.

Сьогодні співпраця стосується питань освіти, охорони здоров'я, соцзахисту, пожежної безпеки тощо. Громади створили ЦПМСД, інклюзивно-ресурсні центри, ЦНАПи, центри надання соцпослуг, Будинок школяра, школу мистецтв, ДЮСШ, підрозділи пожежної охорони. З перспективних напрямків експерти бачать створення сміттєвих полігонів, сортувальних ліній та будівництво переробних підприємств.