30-04-2024

Мацик, маглаї та ланцепупики можуть увійни до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Рівненщини

Над пошуком унікальних поліських звичаїв, обрядів та гастроспадщини, які вирізняють Рівненське Полісся від інших регіонів України, працюють фіхівці обласного центру народної творчості.

Днями на базі закладу відбулася чергова творча лабораторія "Жива спадщина", участь в якій взяли представники Вараської та Володимирецької тергромад. Вони презентували свої традиційні елементи, які, на думку місцевих фахівців, варті бути в обласному переліку НКС. Це і традиційні поліські страви, й елементи одягу, побуту та обрядовості поліщуків.

Так, Володимирецька громада представила одразу сім автентичних елементів:

Традиційні страви маглаї та ланцепупики, народний інструмент бекач, поліське взуття постоли, плетений з кори дерева кошель, технологію виготовлення човнів та урочище села Луко.

Вараська громада пропонує внести до обласного переліку НКС шість елементів:

обрядові весільні шишки, усім відомий мацик, пироги з бобом та чорницями, східні млинці та кльоцки, а також вироби з коріння сосни.

- Особливо потішила експертів багатезна гастроспадщина, яку представили громади. І всі в один голос ствердно погодилися: смачні, колоритні страви з дитинства, такі, "як колись" треба поширювати, рекламувати і нагадувати українцям, що маємо своє, - зауважили в Рівненському обласном центрі народної творчості.

Збирати унікальну поліську спадщину фахівці центру продовжують і під час експедицій. Нові елементи нематеріальної культурної спадщини під час експедицій вивчала директорка РОЦНТ Ірина Рачковська-Баковецька. Вона побувала у Вараській, Немовицькій та Мізоцькій громадах, де ознайомилася з поліською традицією приготування мульчицького мацика, паски, яку випікають в селі Ступно та тонкощами виготовлення свічок шляхом занурення у віск.